Vrijwilligers kinderboerderij

Wij zijn op zoek naar nog meer vrijwilligers voor de kinderboerderij.

Hieronder kun je lezen wat de werkzaamheden zijn van een vrijwilliger. Lees daarna ook de regels van de kinderboerderij.

Dierenverzorging een vast ritueel

Het verzorgen van de dieren is een vast ritueel, elke dag weer. Door de vrijwilligers zijn allemaal schema’s samengesteld. Heel erg prettig, vooral voor de mensen die net gestart zijn. Ook hangt er een whiteboard voor de communicatie onderling.

Wat geven we allemaal aan de dieren en wat komt er allemaal bij kijken? Een maat beker vol biks, een maat beker vol granen en wat brood wordt er in het dierenverblijf gestrooid. De bakken met water worden elke dag ververst, voor dat er schoon water ingaat wordt de bak eerst schoongemaakt met een borstel. Wel zo fris! De ruif aan het huisje wordt elke dag weer gevuld met hooi.

En wat krijgen de konijnen en cavias? Zij krijgen ook hooi in een ruifje. Ze krijgen brood, het liefst stokbrood of harde bolletjes. Kunnen ze lekker knagen. En wat vooral gezond en lekker is; een bakje biks. Het water wordt ook elke dag ververst. Ze hebben een bak met water en 2 drinkflessen. De vogels krijgen verschillende soorten graan. En uiteraard worden hun bakken water ook elke dag ververst.

Het schoonhouden van het verblijf

Voor de dieren is het prettiger dat er regelmatig wordt geveegd in het dierenverblijf. Keutels, oud hooi snippers met keutels ertussen, allemaal bij elkaar vegen. De hoopjes met stoffer en blik opvegen en in de rolcontainer. Hup weg ermee! Het gebeurd ook vaak genoeg dat er vlak onder de ruif heel veel nat, oud hooi ligt. Het is de bedoeling dat die hoop ook wordt opgeruimd. Hooi gaat namelijk snel schimmelen en we willen niet dat de dieren ziek worden.

Aandacht

Dieren hebben naast voeding en vers water ook aandacht nodig. Door tegen de dieren te praten en door ze te aaien worden ze tam en tuurlijk vinden ze het ook erg prettig. Elke maandag na het verzorgingsritueel krijgen de kleuters van juf Gea een rondleiding op de kinderboerderij. Elke week 4 kleuters, daar is ook een schema voor, zodat alle kleuters de kans krijgen om “De Husseldieren” te bezoeken.

Het is van belang dat ze rustig lopen en niet rennen. Ze kunnen de dieren aaien en ze krijgen ook uitleg over de verzorging. En zelf mogen ze ook wat hooi of biks geven aan de dieren. Het is natuurlijk ontzettend leuk dat de dieren uit hun handjes eten. Vooral in het konijnenhok moeten ze rustig lopen en als ze een konijntje willen aaien, dan door de knietjes gaan. Jezelf klein maken, zodat het konijntje niet schrikt.